Respekt för läsaren minskar hatet

Just nu sveper virvelvinden av hårdare tag över den svenska webbankdammen. Tidningarna inför tvingande inloggningar för att man ska kunna kommentera och bloggportaler inför möjligheten att förhandsmoderera kommentarer. Men här hos mig på Uppstuds är allt som vanligt. Jag förhandsmoderar inte, jag censurerar inte och jag efterlyser endast en hyfsad ton i kommenterandet och att alla håller sig någorlunda till ämnet eller i ämnets härad så att inte diskussionerna tar vägen fullständigt ut i det vilda. Givetvis får du vara anonym när du kommenterar men ange gärna ett alias för då blir det lättare att diskutera med varann.

Det innebär givetvis att du som kommenterar är juridiskt ansvarig för det du skriver, du kan inte gömma dig bakom webbplatsens ansvarige utgivare. Det innebär inte heller att du inte riskerar att få en kommentar raderad men min erfarenhet är att det sällan behövs. Under de sex år och fem månader som jag skrivit politisk blogg har jag tagit bort färre än tio kommentarer trots att jag fått avgjort fler kommentarer än 1500 per år i snitt. Jag har alltså fantastiska läsare och kommentatorer som sköter sig i huvudsak väldigt bra. Tack för det.

Dialogen och debatten som pågår i anslutning till  mina texter är något av det jag värderar högst av allt i mitt skrivande. Jag deltar gärna själv i diskussionerna men ser också gärna på när ni andra tar mina texter vidare i diskussionen och utvecklar intressanta tankar. Alla som skriver här och som förväntar sig respons från mig får det också, annars vore det ju skam. Det här är ingen megafon och ingen envägskommunikation. Det du skriver och ventilerar i mitt kommentarsfält är värdefullt och viktigt för mig, även alla de som inte håller med mig. Om vi inte diskuterade våra olika uppfattningar skulle vi själva vara en del i underminerandet av det demokratiska samtalet. Det vill jag inte vara en del utav. Här är det högt i tak och raka rör. Fortsätt så.

Slutligen vill jag uppmana de stora mediehusen att ta sina kommentatörer på allvar. För dialog med dem. Använd dem som en källa till värdefull information. Hitta vägar där varje person som kommenterar blir en del av ert innehåll och inte bara en freakshow som det riskerar att bli om ingen för och leder diskussionen med dem. Lika viktig som journalisten som skrivit artikeln är, är också en debattredaktör som talar med de som kommenterar. För dialog med era läsare så kommer era läsare att respektera er på ett helt annat sätt. Tro mig, jag talar ur erfarenhet och kunskap. Visst kostar det pengar att lägga tid på en sådan sak men ni kommer tjäna så oerhört mycket mer på att ta era läsare på allvar.

Lämna ett svar