Dairy Queen

Jag tänkte ta upp fem varumärken och amerikanska företeelser som du garanterat inte ser om du besöker New York, Washington D.C. eller Los Angeles. Detta är nummer 5: Dairy Queen – glass, milkshakes, hamburgare men med ett stuk av tidigt 1960-tal.

Historien börjar på landet i Illinois 1940 där man experimenterar med sorbet – och plötsligt säljer man 1,600 portioner på en dag! franchise var inte riktigt uppfunnet men kedjan expanderar dramatiskt på sent 1940-tal till 1970-talet så det blir den första riktiga snabbmatskedjan i USA långt före Burger King, Taco Bell och McDonalds blivit riktigt stora. Menyn är precis vad man förväntar sig när när man ser amerikansk film från 1970-talet eller Al Bundy tågar in för en hamburgare. Det är direkt ingen viktväktarmeny. De små blåbären längt ner symboliserar antagligen en balanserad diet….

Dairy Queen är riktig Americana och finns i alla dessa tusentals småstäder i USA. Ofta i lite äldre anläggningar och något småslitna eftersom Dairy queen som kedja hade nog sina glansdagar för 30 år sedan. Dagens amerikaner har också lärt sig att baconburgare och milkshake med grädde och krossade småkakor kan ge en lätt övervikt om man inte passar sig. Dairy Queen är så Americana att det återfinns i flera country – westernsånger.13

Lämna ett svar