Lågkonjunkturen drar ut på tiden

När lågkonjunkturen kom hösten 2007 tyckte de flesta att det skulle nog vara snart över som de flesta andra perioder de senaste decennierna – det skulle ta en två år sedan var allt som vanligt igen.

Lokalt här hade någon sprejat på en skrotbil ”Recesson is just a word” (lågkonjunktur är bara ett ord) och det var hösten 2009, bilen stod bredvid vägen i Denton, Texas, i en tre – fyra månader och ingen tänkte något mer på det. Nu har det varit lågkonjunktur i snart fyra år och det börjar sätta spår. Lågkonjunktur är inte längre bara ett ord.

Man ser det i detaljerna. Färre vattnar sina gräsmattor fast det är närmare 40 grader ute, eftersom att vattna gräsmattorna kostar en hel del pengar, fler hus till salu även i bättre områden och de husen blir inte sålda, hantverkare är mer angelägna att få även de minsta småjobb, och människor i gemen passar sig nog hur de spenderar och vad de spenderar på.

Samtidigt stiger priserna, fråga mig inte hur, och de osunda statsfinanserna sprider sig genom inflation och ränteökningar. Jag ser det återigen i detaljerna. När man går och handlar kostar det som jag vet kostade t e x $11 för ett år sedan nu plötsligt $14. Så den snabbköpslista som förut kostade $80 kostar nu $100 eller mer. Texas har haft tämligen stabila huspriser medan andra delstater har fått se priserna på bostäder sjunka kraftigt.

Vad händer med människor som plötsligt är skyldiga mer än de äger i sina hus? De flyttar inte. Myten säger att de lämnar nycklarna till banken men forskning visar att de helt enkelt bor kvar för de har inte råd att lösa huset och komma vidare. Det gör att den traditionella amerikanska mobilitetenpå arbetsmarknaden nedgår och ekonomin återigen går sämre.

Till amerikanernas försvar måste jag säga att amerikaner är anpassningsbara i hög utsträckning och jag är tämligen hoppfull i det långa loppet. När jag varit i Sverige känner jag noll beredskap mot en 5 – 6 år lång lågkonjunktur men Sverige är inte skyddat genom någon naturlag från utsträckta lågkonjunktur. Det kan vara så att det inte börjat än.

110 kommentarer Lägg till din
 1. Pingback: viagra cost
 2. Pingback: sildenafil 30 mg
 3. Pingback: sildenafil 1mg
 4. Pingback: bactrim medicament
 5. Pingback: flagyl fissures
 6. Pingback: valacyclovir pept1
 7. Pingback: tamoxifen walmart
 8. Pingback: lisinopril foggy
 9. Pingback: lasix coughing
 10. Pingback: gabapentin method
 11. Pingback: bactrim pill
 12. Pingback: ddavp incontinence
 13. Pingback: allopurinol kidney
 14. Pingback: celecoxib otc
 15. Pingback: actos voucher
 16. Pingback: acarbose strength
 17. Pingback: abilify and zoloft
 18. Pingback: synthroid names
 19. Pingback: vardenafil online

Lämna ett svar