Walmart

Bilden av Walmart i Sverige är ofta negativ men det finns en annan sida av Walmart så som sällan framkommer i Sverige. Ett företag som faktiskt gör att folk har råd. Givetvis sker det på bekostnad av pressade priser, att man tar varor från där det är billigast och ett svagt löneläge för de anställda. Dock i lågkonjunkturens USA har nog Walmart och deras storköpsavdelning Sam’s Club varit räddningen för många hushållsekonomier.

Walmart är ekonomiskt ungefär lika stor som Sveriges BNP – och det är bara varor som skulle finnas på ett svenskt ICA Kvantum. Är man en så stor köpare på alllt från konserverade ärtor, trädgårdsslang till frusen yoghurt får man givetvis ett pris som är svårt att slå. Generellt sett kan man nog säga att Walmart är 15 – 20 % billigare än motsvarande livsmedelsaffär i samma stad om man slår ut på alla inköp.

Walmart har sökt konkurrera med alla segment av konsumtionsvaror där de känner att det finns ”onödigt” höga avanser. När det finns en nisch med marginaler så börjar snart Walmart sälja samma saker billigare. Större Walmart-butiker har exempelvis optiker, däckverkstad och apotek. Och här kommer lite siffror för svenskar att fundera på:

– Ett par reguljär glasögon kostar, med synundersökning, ungefär en svensk tusenlapp med bättre bågar och ner till femhundra kronor med standardbågar.

– Receptbelagda mediciner köper Walmart in i gigantiska volymer till sina apotek. Det gör att Walmart har generiska varianter av de hundratalet vanligaste medicinerna. Vad kostar det för medelamerikanen? Ett månadsbehov av medicin är garanterat att kosta $4 (25 kronor). I Sverige med subventioner och skattefinansiering kostar samma månadsbehov 150 kronor. Det gör att en oförsäkrad (utan sjukförsäkring) amerikan betalar 25 kronor för vad en svensk betalar 150 kronor för.

– (Jag lägger till denna efter att sett kommentaren om Lidl) Produkterna och urvalet är detsamma som i andra butiker. Lidl i Sverige har parallellimport och produkter från andra länder. Walmart är mer som om du har ICA Kvantum på ena sidan gatan och Walmart på andra där Walmart är mer genomtänkt, mindre personal, snabbare flöde och 15 – 20 % billigare. Walmart gör det bättre när det gäller att få fram och sälja varor. Om Walmart inte gillar priset på en vara tar de fram en billigare som är lika bra – påminner lite om Konsums blåvita satsning för många år sedan.

Givetvis finns det avigsidor med en så dominerande aktör men när USA kämpar med lågkonjunktur och sämre tider är det Walmart som ofta gör det möjligt att ungarna kan få en ny cykel, att man har råd med medicin och att det finns en variation av mat på bordet. Folk som har ont om pengar har en direkt nytta av de lägre priserna. Så debatten i Sverige om Walmart går ofta i tonerna att Walmart är tuffa mot facket och arbetare, villket stämmer, men samtidigt finns det i ett USA där många städer har en faktiskt arbetslöshet på kanske 15 % en positivare sida där folk har råd.

Lämna ett svar