Waffle House

Jag tänkte ta upp fem varumärken och amerikanska företeelser som du garanterat inte ser om du besöker New York, Washington D.C. eller Los Angeles.

I hela Mellanvästern och södra USA finns det en kedja som heter Waffle House. Om du står utanför ett Waffle House är du i det verkliga USA som många svenskar missar – där du hör godstågen halva nätterna tjuter genom mörkret i fjärran.

Menyn är ungefär den som serveras i en deckare från 1970-talet när de sitter på en diner. Det är ägg, rostat bröd, kaffe, stekt fläsk och varianter av detta med i bland lite smält ost. Allt är mycket fett och kaloririkt men de som esöker Waffle House gör det som en kulturgärning och inte för maten – det är enda förklaringsmodellen. Vissa delstater har extra många Waffle House som West Virginia.

Waffle House är något av arbetarklassens Starbucks i industrins USA, där det finns industri kvar, och en samlingspunkt där industrin är nedlagd.

Servitriserna är ofta pensionsmässiga, attityden avslappad och kaffet är mer vatten än kaffe. Det är öppet dygnet runt. Det serveras ingen alkohol – men om du vill ha havregrynsgröt med hackat fläsk och smält smör möter det inget hinder. Kl. 4 på morgonen utanför Nashville.