Regeringen lurar skjortan av oppositionen

Socialdemokraterna är angelägna att gå i säng med regeringen för en uppgörelse om signalspaningen. Det handlar om den s.k. FRA-shoppen som ska öppnas på ett sätt som förnekades skulle ske, när lagen pressades igenom med piska och hot i riksdagen 2008.

Idag kom beskedet att sossarna är beredda att göra upp med regeringen om den utvidgade signalspaningen. Socialdemokraternas krav för att göra upp handlade om införandet av en “integritetskommission”. Uppenbarligen var det kravet tillräckligt tandlöst för att få regeringen att dansa jigg. Justitieministern säger sig vara glad över att ha fått till en blocköverskridande deal. Socialdemokraternas Morgan Johansson säger enligt Dagens Nyheter att det var centralt att inte Sverigedemokraterna fick vara vågmästare i en fråga om rikets säkerhet.

Bloggaren Johan Westerholm befinner sig enligt egen utsago ofta i viktiga förhandlingar om Socialdemokraternas politik. Han skriver i dag på sin blogg  att det är bättre att vara ute i kanten med ett hjulpar än att köra bilen helt i diket. Med det menar han att den här friseringen av lagens förskjutning trots allt gör integritetskränkningarna något färre än om Moderaterna fått besluta helt själv. På sin facebooksida skriver Westerholm dessutom att han är övertygad om att Socialdemokraterna vid en valvinst 2014 ändå kommer genomföra den översyn som partiet beslutade om på kongressen 2009. Menar alltså Westerholm att Socialdemokraterna går med på att göra en bred, blocköverskridande, överenskommelse som de ändå kommer riva upp vid en valseger? Det är i så fall ganska unikt i svensk politik. Blocköverskridande överenskommelser syftar till att skapa stabila och oomkullrunkeliga spelregler som alla ska kunna lita på över lång tid. Är det så att Socialdemokraterna den här gången tänker sig att blåsa regeringen kan partiet givetvis se sig i stjärnorna efter blocköverskridande avtal på alla andra områden. Är Morgan Johansson och Håkan Juholt beredda att riskera detta? Jag tror inte det är så. Jag tror de enda som blir blåste på den här överenskommelsen är alla sossar som satte sin tilltro till vallöftena 2010 och kongressbeslutet 2009.

Vi behöver i Sverige i dag en stabil konstitution som försvarar folket mot makten och vi måste ha en konstitutionsdomstol som överprövar populistiska politiker som är i händerna på enögda tjänstemän. Land ska med lag byggas och lagar ska inte kunna bryta emot demokratiska grundprinciper bara för att en majoritet av 349 ledamöter fått för sig det.

Lämna ett svar