En rejäl köttbit på det här så…

Dagens nyhet om att studier om att “köttlobbyn” finansierar forskning om lågkolhydratdieter är inte vare sig spännande nyhetsmässigt eller upprörande ur etiskt perspektiv. Att livsmedelsindustrin betalar för forskning är väl ändå ganska känt sedan länge och att köttindustrin hellre betalar för forskning som analyserar köttets effekter än att de betalar för forskning som analyserar grönsakers effekter är inte heller underligt. Frågan är om resultaten speglar den betalandes åsikter på ett otillbörligt sätt. Misstänksam ska man alltid vara, den saken är klar. Men det kommer annan forskning, betalad av någon annan, som kritiskt granskar tidigare resultat.

Man måste också fråga sig vad alternativet är. Vem ska betala för forskning helt enkelt. Varje resultat som framförs bör givetvis granskas även ur perspektivet över vem som betalar men resultat av forskning kan inte heller avfärdas bara med vem som finansierat forskningen. Först och främst kanske man ska fråga sig vilka som tjänar på en forskning som leder till att livsmedelsrekommendationerna lett till en svårförklarligt ökad mängd kolhydratrelaterade sjukdomar.

Personligen har jag under flera månader sagt att jag ska börja äta LCHF-kost igen eftersom jag nådde fantastiska resultat 2006 när jag körde en strikt diet. Det svåra är att förmå mig få bukt med sockersuget som är minst lika starkt som mitt nikotinbegär. Kanske kan en inköpslista baserad på Matdagbokens recept underlätta? Tyvärr måste jag också meddela att jag inte uppbär någon ersättning från köttindustrin för dessa mina åsikter men jag är öppen för förslag.

Lämna ett svar