Bush sakta återkomst i rampljuset

Många skrattade gott när skylten utmed riksvägen i Minnesota blev känd – ”Miss Me Yet?” med en bild på George W. Bush. Skylten kom upp i februari i år och blev en nationell nyhet. Varför? Efter att Obama tvingade fram sjukvårdsreformen hade dennes förtroende svängt oerhört snabbt från hösten 2009 till februari 2010.

Skämtet är att Bush var impopulär och texten säger ”Har ni börjat sakna mig?”, vilket antyder att Obama skulle vara ännu mer impopulär. Bush popularitet var rekordlåg när han avgick så har han fått sällskap med Obama under det gångna året.

I onsdag såg jag ett av George W Bush första framträdanden efter att denne avgick. Han har haft en väldigt låg profil. Anledningen att jag inte kan ge er bilder är att det var fotoförbud men jag kan ge en inramning. Bush nya bok har kommit och han blev inbjuden att tala på University of North Texas som inte ligger alltför långt bort där jag bor. Det intressanta är att University of North Texas är ett av de få universiteten i Texas som inte är konservativa eller högerinriktade. Med amerikanska värderingar kan man kalla det för ett vänsterorienterat universitet – om än att liknelsen inte fungerar i Sverige.

Dallas Morning News bevakade evenemanget. Det kostade som en biobiljett att se Bush tala inför studenterna och besvara de tidigare inskickade frågorna. Evenemanget hölls i universitets basketarena. Jag bedömer att 7 000 personer kom att se Bush efter ett enkelt överslag eftersom man kan räkna antalet rader och sektioner i arenan. Vilket stämmer bra med vad tidningen skriver.

Stämningen var hög. Det var några fåtal demonstanter som blev helt utbuade av publiken. Bush hade en hel del roliga poänger om det nya livet efter att ha varit president. Det handlade mycket om dagliga saker men sedan svängde han till att tala om ledarskap. Anledningen till att han bjudits in till University of North Texas var att tala till studenterna. Det är vanligt vid amerikanska universitet att det kommer talare och berättar om sina erfarenheter inför studenter och akademiker.

Det mest intressanta var tankegångarna runt 11 september som han gav en inblick i och hans funderingar hur han skulle agera de första minuterna efter att han fått reda på vad som inträffat utan att skapa en masspanik i landet.

Var det värt det? Japp. Det var intressant. Bush talade en del om värdet av principer och positiv utblick som grund för att inte förfäras över tuffa beslut.

I efterhand var det mest förvånande att Bush fyller 7 000 i en arena när Obama med svårighet når 5 000 nästan samtidigt när han talar på ett universitet i Ohio. Säga vad man vill om presidenter i USA men en sak har de gemensamt, de är aldrig så bra som innan de väljs eller efter att de avgått. I mitten – det är där de blir verkligen ifrågasatta.

Lämna ett svar