Bra amerikanska universitet

I Sverige skrivs enbart om ett fåtal amerikanska universitet t e x Harvard, Columbia och Princeton. I flera mätningar har Ivy League, som dessa märkesuniversitet kallas, nämnts som dyra och om man bara ser till utbildningen är de av tvivelaktigt värde. Det enda som Yale, Columbia och Harvard kan ge är ett alumninätverk om man sköter det väl. Du betalar $30,000 om året i terminsavgifter när ett av nedanstående universitet kostar mellan 1/3 till 1/5. Är utbildningen på Texas Tech en femtedel så bra? Inte alls. Den är fullgod – om än att Yale kan ställa upp med mer namnkunniga professor är deras professor : student ratio ofta högt.

I princip kan man säga att alla universitet som är ”tier one” – ett av de hundrafemtio största i USA – är riktigt bra forskningsuniversitet.

Andra för Sverige helt okända universitet kan vara väl så bra och kända i USA men de är ofta delstatliga men välfinansierade. Det finns en stor skillnad i USA när det gäller hur välfinansierade universitet är – i södern och mellanvästern är delstatliga universiteten betydligt mer välfinansierade än i nordöst (= Norra Atlantkusten, NYC, etc ). New Yorks CUNY och SUNY är på många campus dåliga universitet som är slitna och underfinansierade.Här kommer ett gäng okända men bra universitet för den som funderar läsa i USA:

Rutgers University – NJ

University of Arkansas – Fayetteville – välfinansierat och stora donationer från Sam Walton, Wal-Marts grundare som avled ett antal år sedan, gör att det finns resurser.

University of Tennessee – Knoxville – federala pengar

University of South Carolina – Columbia, SC

Texas Tech, Lubbock

University of Texas – Austin, San Antonio, Dallas

Texas A&M – College Station, Commerce – kanonbra MBA program t e x

University of Illinois – flera campus – mycket federal forskning, de tog t e x fram Mosaic som är grunden till dagens webbläsare som den browser du just nu tittar i

Ohio State University – Columbus, OH – mycket forskning och stort universitet, välfinansierat

Arizona State University – växande stad och stat bakom, har resurser och bara en detalj: snyggaste studentkåren i USA enligt mätning (!)

För den som vill ha skapligt kul istället rekommenderar vi alltid:

University of Nevada – Las Vegas

Inte för att du kommer att lära dig så mycket – men kul blir det.

Kent State i Ohio är annars en klassiker. Där brukar Nationalgardet få sättas in varje år när terminen drar igång med århundradets fyllefest. Det är en stående grej på amerikansk TV i september.

Lämna ett svar