GMO+ekologiskt=sant?

Pamela Ronald och hennes make Raoul Adamchak kallas för jordbrukets Romeo och Julia. Pamela forskar om växtgenetik och Raoul driver ett ekologiskt jordbruk. Tillsammans skrev de den uppmärksammade boken Tomorrow’s Table: organic farming, genetics and the future of food. I en nyskapande blandning av genetik, agronomi, miljöpolitik, humor och matrecept berättar de om vardagens matbekymmer och erfarenheterna i labbet och ute på åkern.

Pamela och Raoul ser en lösning på problemet med vår framtida matförsörjning, ett osannolikt äktenskap mellan genteknik och ekologiskt jordbruk.

”Vi kommer att behöva fördubbla världens matproduktion till år 2050, samtidigt som jordbruket måste bli mer hållbart och använda mindre energi och gifter”, säger Pamela Ronald. Hon vill se jordbruket i ett sammanhang av matsäkerhet, arbetsmiljö, livskraftig landsbygd och näringsrik matproduktion. ”Det var målet för det ekologiska jordbruket. Genom att inte använda besprutningsmedel, skifta grödor och bara naturgödsel så använder man 97 procent mindre bekämpningsmedel. Det är dubbelt så energieffektivt som konventionellt jordbruk, då konstgödsel behöver fossila bränslen vid framställningen”.

Pamela ser att ekologiskt odlat kan ha blivit mer populärt, men det är för litet och har för låg avkastning. Hon oroas av de miljöproblem som skulle följa på ökad ekologisk odling, om inte avkastningen förbättras. ”Vi behöver växtförädling”, och hon har arbetat med en genmodifierad risplanta som klarar av översvämningarna i Bangladesh bättre.

Är inte genmodifiering onaturligt? ”Allt vi äter har förbättrats genom någon sorts växtförädling. Risken med konventionell växtförädling är att du får in gener med oönskade konsekvenser”. Hon pekar på att vi inte är medvetna hur genförändrad vår mat redan är. Majsen går inte längre att känna igen från sitt ursprung, gräset teosint, som började odlas i Mellanamerika för 9000 år sedan. Nu ger den hundra gånger mer föda. Grapefrukt är en korsning mellan pomelo och apelsin. Apelsiner växter inte vilt, det är en kinesisk hybrid mellan pomerans och småcitrus (småcitrus säljs som mandariner i handeln).

Säkerheten är hon inte så oroad för, ”jämför med alla förgiftningar vi vet sker med bekämpningsmedel. Genom genmodifierad bomull har kinesiska bönder kunnat minska sitt användning av bekämpningsmedel med mer än 70.000 ton. Det är nästan lika mycket som hela Kaliforniens jordbruk använder”.

Det Pamela Ronald och Raoul Adamchak talar om är redan verklighet på åkrarna runt om i världen. Det är i Europa vi inte tagit biotekniken till oss. Fast hon ser problem med att bara lägga in gentekniken i det konventionella jordbruket, ”det ju inte bara en fråga om bättre plantor. Det behövs också en bättre skötsel, just därför fungerar genteknik och ekologiskt jordbruk bra ihop”.